Generalforsamling Márkomeannu Searvi

OBS: ENDRET DATO!

Det kalles med dette inn til generalforsamling i Markomeannu Searvi

TID: fredag 03. Mai 2019, klokken 19.30

STED: Várdobáiki samisk senter

 

Generalforsamlingen vil behandle følgende saker:

1.Godkjenning av innkalling og dagsorden 


2.Valg av møteleder, referent, tellekorps og to medlemmer til å underskrive protokollen 


3.Regnskap 2018

4.Budsjett 2019

5.Årsmelding 
2017

6.Virksomhetsplan for kommende generalforsamlingsperiode 


7.Valg av styreleder og nestleder 


8.Valg av styremedlemmer og varamedlemmer 


9.Valg av valgkomité 


10.Teamstruktur

11.Eventuelle andre innkommende saker 


12.Sakers om 2/3 av årsmøtet eventuelt krever behandlet 


Sak 12: I henhold til vedtekter må andre saker meldes inn til styret senest tre uker før generalforsamling, det vil si senest fredag 12. mars 2019.

 

Saksdokumenter vil gjøres tilgjengelig for medlemmer på nettsiden.

På vegne av styret i Márkomeannu Searvi

Arnt Maius Eriksen

styreleder

for spørsmål: info(a)markomeannu.no

Tråante 2017 – samisk 100 års jubileum

100 år med kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold – det setter rammen når Márkomeannu samiske festival arrangeres i Evenes kommune, den siste helgen i juli.

2017 markerer 100 års jubileum for det som regnes som det første all-samiske møtet ble arrangert 6.-9. februar 1917 i Trondheim, eller Tråante som byen heter på sørsamisk. Selv om hovedmarkeringen i Trondheim er over, så fortsetter feiringen året ut i hele det samiske området. Nytilsatt festivalprodusent i Márkomeannu, Anne Henriette Hætta Reinås, inviterer nå alle til en tredagers markering av Tråante 2017 på årets Márkomeannu.

Foto: Klaus Henriksen

Foto: Klaus Henriksen

- Márkomeannu er på mange måter en feiring av samisk felleskap hvert eneste år, men i år feirer vi Tråante på vår egen måte, forteller Hætta Reinås.

Det historiske møtet i Trondheim i 1917 var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som ett folk. Det er nettopp dette møtet som er bakgrunnen til at Sámi álbmotbeaivi (Samefolkets dag), feires nettopp på 6. februar hvert år, i Norge, Sverige, Finland og Russland.

-For oss er det viktig å vise det kunstneriske og kulturelle mangfoldet i Sápmi, og vi skal så klart markere jubileet på vårt eget vis. Vi har flere programposter som er laget med Tråante 2017 i tankene, både for barn, unge og voksne, sier Hætta Reinås.

márkomeannu#EANAN

Årets bestillingsverk på Márkomeannu samler 5 samiske kunstnere for å skape samisk samtidskunst i marka. Bestillingsverk utfordrer Joar Nango, Unn Kristin Laberg, Anders Sunna, Matti Aikio og Katarina Pirak Sikku til å skape kunst i naturen rundt festivalen.

Foto & Fortellinger

Bildeutstillingen "Foto & Fortellinger" viser gamle bilder fra tiden mellom 1910 og 1925, og forteller historien om samisk liv og kultur i Sør-Troms og Nordre-Nordland. Utstillingen er hovedmarkeringen av Tråante 2017 til Várdobáiki samiske senter, og åpnes for første gang på Márkomeannu.

Hva har du gjort for å gjøre Elsa Laula stolt i dag?

Komikeren Trine Lise Olsen er hovedpersonen i samtalen "Hva har gjort for å gjøre Elsa Laula stolt i dag?", som tar sikte på å speide fremover i tid, men også ta opp utfordringer vi har i dag – på en litt annerledes måte. Samtalen ledes av den unge sørsamen Johan Martin Steinfjell.

Trine Lise Olsen

Trine Lise Olsen

Vuolla & Vuoigatvuođat

"Pils og Poesi" blir til "Vuolla & Vuoigatvuođat" (Øl og rettigheter) i år, og vi får høre Gerd Mikalsen fra Nord- Troms lese fra Farsmålet, aktivisten, kunstnere og forfatter Maret Anne Sara, og en ung lokal forfatterspire, Ánná Káisá Partapuoli.

Várdobáiki-seminaret: "Ingen fortalte nokka"

På årets Várdobáiki-seminar får vi et innblikk i det som har vært lukkede rom, med kun adgang for kvinner. Hvem fikk man hjelp av under en fødsel? Og hva gjorde man når det ikke eksisterte menskopp eller engangsbind?

Lag din egen superhelt (barneprogram)
Barna skal så klart også få ta del i feiring, og i år får de lage sin helt egne superhelt. Kanskje den kjente foregangskvinnen Elsa Laula gjenoppstår? Eller kanskje helt nye helter lages. 

Márkomeannu vil knuse myter om språkvalg

Under årets Márkomeannu skal festivalen i samarbeid med Senter for samiske studier UiT (SESAM) holde seminar om språkvalg for samiske barnefamilier, og forhåpentligvis knuse noen myter om det å snakke samisk med barna. 

Foto: Marius Langstrand-Andersen

Foto: Marius Langstrand-Andersen

Å skulle bli forelder innebærer at man må ta en rekke viktige valg på vegne av både barnet og familien, og ett av dem er språkvalg. Flere spørsmål kan dukke opp for nybakte samiske foreldre, skal vi snakke samisk eller norsk til barnet? Kan vi bruke samisk selv om det ikke er mitt morsmål, og vil andre føle seg utenfor hvis vi bruker samisk?

Til årets SESAM-seminar kommer Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal fra Forskningsnettverk for samisk barnespråk (SAMAGI), for å snakke om snakke om nettopp tilegnelse av samisk og flerspråklighet.

Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal. Foto: UiT

Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal. Foto: UiT

Anne Henriette Hætta Reinås, vikarierende produsent i Márkomeannu, tror mange sitter med myter om hva som skjer når man velger å gjøre barnet sitt flerspråklig.

- Noen har kanskje møtt på en helsesøster som har frarådet dem å bruke samisk med barnet, om man ikke kan samisk flytende. Andre har hørt at man ikke bør gi samisk som førstespråk til barn, fordi de ikke vil lære norsk godt nok. I tillegg har vi jo nettopp hørt om en praksis fra en Oslo-skole der det kun var tillatt å bruke norsk i skolen. Da er det ikke så rart at man kan bli usikker, sier Hætta Reinås.

Hætta Reinås mener seminaret kan være nyttig for alle som vil lære mer om flerspråklighet, og spesielt for samiske barnefamilier.

- Oskarsson og Baal kommer til å knuse en del av mytene folk går rundt med. Jeg håper flere blir motivert til å bruke samisk med barna, avslutter festivalprodusenten.

Seminaret ”Samisk eller norsk: Et vanskelig valg?” arrangeres lørdag 29. juli kl. 13.00 i Stuorlávvu på Márkomeannus festivalområde.

Márkomeannu arrangeres 27.-29.juli i på Gállogieddi i Evenes kommune. 

Høydepunkter på rekke og rad

Márkomeannu 2017 står for døren og programmet er klart. Den siste helga i juli kan alle som gjester den samiske festivalen få med seg tre dager fullspekket av konserter, spennende kulturopplevelser og en samtale utenom det vanlige med komiker Trine Lise Olsen.

Når Márkomeannu arrangeres for 18. gang, inviteres publikum til å hive seg ut i et mangfold av kunst- og kulturopplevelser; bestillingsverk, historievandring, et helt eget program for barn og unge, en skog full av overraskelser og mye mer. Festivalen slipper også endelig et siste tilskudd på konsertprogrammet er ingen ringere enn hip-hop sensasjonen fra svensk side, Maxida Märak. Tanabreddens ungdom, Biru Baby, SlinCraze, ISÁK og Kalle Urheim er allerede lanserte.

- Hvis jeg skal trekke frem noen av mine egne høydepunkter på programmet så vil det være årets bestillingsverk márkomeannu#EANAN, samtalen med Trine Lise Olsen, Studio Válga med NRK Sápmis Ronald Pulk og konserten med legendariske Tanabreddens ungdom, sier en svært opprømt festivalprodusent, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Tråante 2017 – samisk 100 års jubilieum
Det er også duket for feiring på årets Márkomeannu. I år er det nemlig 100 år siden det som regnes som det første all-samiske møtet ble arrangert 6.-9. februar 1917 i Trondheim, eller Tråante som byen heter på sørsamisk.

Dette var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som ett folk. Det er nettopp dette historiske møtet som er bakgrunnen til at Sámi álbmotbeaivi (Samefolkets dag), feires nettopp på 6. februar hvert år, i Norge, Sverige, Finland og Russland.

- Vi skal så klart markere jubileet på vårt eget vis. Bestillingsverket márkomeannu#EANAN kommer til å være noe ingen har sett maken til, og er vår markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Men programmet ellers preges også av markeringen av Tråante 2017, sier Langstrand-Andersen

For alle
Festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen er overbevist om at årets program har noe for alle og enhver, og ønsker å se hele regionen på årets festival.

Márkomeannu er en samisk festival, med en stolt tradisjon med å tilby kultur fra hele Sápmi, og med bredt mangfold. Jeg vet at alle vil kunne kose seg på festivalen vår og finne noe på programmet som passer for dem. Hvis ikke, så burde de komme kun for den gode stemmingen og den smakfulle festivalmenyen vår, avslutter festivalprodusenten.

Skal sammen spre positiv energi

Om knappe 2 måneder er det igjen klart for åpning Márkomeannu. I dag ble det klart at vi har fått Hålogaland Kraft med seg på laget; sammen skal vi spre positiv energi i regionen.

 

Festivalprodusent og daglig leder i Márkomeannu, Susanne Amalie Langstrand-Andersen, har så vidt begynt å kjenne på festivalnervene i opptrappingen til årets festival. Men hun har det ikke for travelt til å ønske Hålogaland Kraft (HLK) velkommen på festivallaget.

- For Márkomeannu er det viktig å finne samarbeidspartnere som passer til vår profil, og vi er veldig glade for å nå ha fått Hålogaland Kraft med oss. De jobber for regionen, og har mange av de samme verdiene som oss, sier Langstrand-Andersen.

Bjørn Ludvigsen fra kraftselskapet mener Márkomeannu er viktig for å skape bolyst i regionen, og derfor ble det ingen vanskelig avgjørelse å ta da de fikk en forespørsel om et mulig samarbeid.

-Vi er opptatt av å støtte nye og eksisterende tiltak som bidrar til økt bolyst i vårt område. For oss ble det naturlig å inngå et samarbeid med Márkomeannu, en en festival som betyr mye for mange, sier Ludvigsen fra HLK.

I anledning samarbeidet oversetter Hålogaland Kraft slagordet sitt til samisk, og slår til med nye bannere på samisk. "Sprer positiv energi" blir dermed nå også å kunne ses i sin samiske oversettelse, "Buktá positiiva fámu".

- Det er spesielt artig når man møter bedrifter som tør å gi litt ekstra, så nå bestilles det nye bannere til Hålogaland Kraft på samisk, jubler Langstrand-Andersen.

Nostalgi og dansbar pop til Márkomeannu

Márkomeannu har gjort det til sitt varemerke å presentere både fremadstormende og etablerte samiske artister fra sin scene. Årets sceneprogram blir ikke et unntak. Både velkjente Tanabreddens ungdom og rykende ferske ISÁK er nå bekreftet til Márkomeannu 2017.

- Márkomeannu har en lang tradisjon med å gi plass til både ferske og etablerte samiske artister, og det er en stor ære å få lov til presentere både Tanabreddens ungdom og ISÁK, smiler festivalprodusent i Márkomeannu, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Tanabreddens ungdom er kanskje ikke å regne som ungdom lenger, men bandet klarer fortsatt å skape bred entusiasme med musikken sin. Når bandet nå møtes igjen på Márkomeannus scene, ligger det an til en konsert full av gamle minner. Både Hartvik Hansen og Tore Aslaksen er med fra den originale besetningen, og Anne Lise Varsi vikarierer som kvinnelig frontvokalist.

- Bandet så dagens lys allerede på 70-tallet, og var ett av de første samiske bandene som oppnådde nasjonal popularitet i Norge. Flere av låtene deres ble slagere på Norsktoppen, og det er nok mange som husker både Deanu Májjá og Boares Mui'to, forteller Langstrand-Andersen.

Den samiske festivalen bekrefter samtidig det helt ferske samiske bandet ISÁK. Bandet er hjertebarnet til 19 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen, og seiler opp til å bli årets musikalske snakkis i nord. Bandet slapp sin første singel denne uka, "Čurves munnje" (Rop til meg), og de er allerede booket til Miniøya i Oslo denne sommeren. ISÁK blander joik, pop og urbane synther, og beveger seg lekent mellom både samisk og engelsk.

- Vi er ekstra stolte av å kunne presentere nykommeren ISÁK for Márkomeannu-publikumet i år. Ella Marie Hætta Isaksen, som er frontperson i bandet, var nemlig én av fem heldige ungdommer som ble valgt ut til å delta på Márkomeannus helt egne talentprosjekt for samisk ungdom i 2016,  "Nuoraid Sessions". Jeg tror dette kommer til å nå langt utover Sápmi og Nord-Norge, avslutter Langstrand-Andersen.

I tillegg til Tanabreddens ungdom og ISÁK er følgende band allerede lansert til årets musikkprogram: Biru Baby, SlinCraze og Kalle Urheim.

Nykommer med unikt uttrykk til Márkomeannu

Få samiske nykommere har oppnådd så mye oppmerksomhet som Kalle Urheim. Han leverte et solid debutalbum i 2016, og i sommer kan du endelig oppleve han på Márkomeannu.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

 

Artisten fra Divtasvuodna/Tysfjord har høstet lovord fra både norsk og samisk presse, så vel som publikum, etter lanseringen av hans debutalbum «Ruodjo / Sacred breath from the Tundra». Til Márkomeannu kommer han råere enn noen gang, og med helt ferske låter i tillegg til platemateriale.

- Vi synes Urheim er en svært spennende artist. Uttrykket hans er unikt, og måten han evner å blande rock, jazz, samiske salmetradisjoner og joik, gjør han til en artist det er verdt å få med seg, sier festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Kalle Urheim, fra Divtasvuodna/Tysfjord er en kulturoperatør, poet, komponist, låtskriver og sanger, som har studert ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han komponerer musikk basert på lulesamiske joike- og sangtradisjoner, på lulesamisk, norsk og engelsk. Han deltok i Samisk Grand Prix i 2015 og ble folkets favoritt med låta «Idjasuojvvan / Nattskyggen». I 2016 lanserte han sitt debutalbum, «Ruodjo», og Avisa Nordland ga han terningkast 6 for urfremførelsen. Han har nettopp vært på vinterturné i nord, og fikk bl.a. terningkast 5 for sin konsert i Stormen konserthus i Bodø. Han har nettopp vært på vinterturné i nord, og fikk bl.a. terningkast 5 for sin konsert i Stormen konserthus i Bodø.

- Urheim selv lover å slå opp sin musikalske låvdagoahte (lávvo), lage et leirbål folk kan varme seg på, og servere lyden av fjord og fjell. Alt litt ligger til rette for en magisk opplevelse, avslutter Langstrand-Andersen.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde