Nostalgi og dansbar pop til Márkomeannu

Márkomeannu har gjort det til sitt varemerke å presentere både fremadstormende og etablerte samiske artister fra sin scene. Årets sceneprogram blir ikke et unntak. Både velkjente Tanabreddens ungdom og rykende ferske ISÁK er nå bekreftet til Márkomeannu 2017.

- Márkomeannu har en lang tradisjon med å gi plass til både ferske og etablerte samiske artister, og det er en stor ære å få lov til presentere både Tanabreddens ungdom og ISÁK, smiler festivalprodusent i Márkomeannu, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Tanabreddens ungdom er kanskje ikke å regne som ungdom lenger, men bandet klarer fortsatt å skape bred entusiasme med musikken sin. Når bandet nå møtes igjen på Márkomeannus scene, ligger det an til en konsert full av gamle minner. Både Hartvik Hansen og Tore Aslaksen er med fra den originale besetningen, og Anne Lise Varsi vikarierer som kvinnelig frontvokalist.

- Bandet så dagens lys allerede på 70-tallet, og var ett av de første samiske bandene som oppnådde nasjonal popularitet i Norge. Flere av låtene deres ble slagere på Norsktoppen, og det er nok mange som husker både Deanu Májjá og Boares Mui'to, forteller Langstrand-Andersen.

Den samiske festivalen bekrefter samtidig det helt ferske samiske bandet ISÁK. Bandet er hjertebarnet til 19 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen, og seiler opp til å bli årets musikalske snakkis i nord. Bandet slapp sin første singel denne uka, "Čurves munnje" (Rop til meg), og de er allerede booket til Miniøya i Oslo denne sommeren. ISÁK blander joik, pop og urbane synther, og beveger seg lekent mellom både samisk og engelsk.

- Vi er ekstra stolte av å kunne presentere nykommeren ISÁK for Márkomeannu-publikumet i år. Ella Marie Hætta Isaksen, som er frontperson i bandet, var nemlig én av fem heldige ungdommer som ble valgt ut til å delta på Márkomeannus helt egne talentprosjekt for samisk ungdom i 2016,  "Nuoraid Sessions". Jeg tror dette kommer til å nå langt utover Sápmi og Nord-Norge, avslutter Langstrand-Andersen.

I tillegg til Tanabreddens ungdom og ISÁK er følgende band allerede lansert til årets musikkprogram: Biru Baby, SlinCraze og Kalle Urheim.

Nykommer med unikt uttrykk til Márkomeannu

Få samiske nykommere har oppnådd så mye oppmerksomhet som Kalle Urheim. Han leverte et solid debutalbum i 2016, og i sommer kan du endelig oppleve han på Márkomeannu.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

 

Artisten fra Divtasvuodna/Tysfjord har høstet lovord fra både norsk og samisk presse, så vel som publikum, etter lanseringen av hans debutalbum «Ruodjo / Sacred breath from the Tundra». Til Márkomeannu kommer han råere enn noen gang, og med helt ferske låter i tillegg til platemateriale.

- Vi synes Urheim er en svært spennende artist. Uttrykket hans er unikt, og måten han evner å blande rock, jazz, samiske salmetradisjoner og joik, gjør han til en artist det er verdt å få med seg, sier festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Kalle Urheim, fra Divtasvuodna/Tysfjord er en kulturoperatør, poet, komponist, låtskriver og sanger, som har studert ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han komponerer musikk basert på lulesamiske joike- og sangtradisjoner, på lulesamisk, norsk og engelsk. Han deltok i Samisk Grand Prix i 2015 og ble folkets favoritt med låta «Idjasuojvvan / Nattskyggen». I 2016 lanserte han sitt debutalbum, «Ruodjo», og Avisa Nordland ga han terningkast 6 for urfremførelsen. Han har nettopp vært på vinterturné i nord, og fikk bl.a. terningkast 5 for sin konsert i Stormen konserthus i Bodø. Han har nettopp vært på vinterturné i nord, og fikk bl.a. terningkast 5 for sin konsert i Stormen konserthus i Bodø.

- Urheim selv lover å slå opp sin musikalske låvdagoahte (lávvo), lage et leirbål folk kan varme seg på, og servere lyden av fjord og fjell. Alt litt ligger til rette for en magisk opplevelse, avslutter Langstrand-Andersen.

Foto: Pressebilde

Foto: Pressebilde

Márkomeannu utvider!

Banker hjertet ditt for samisk musikk og kulturliv? Da har Márkomeannu er perfekt mulighet for deg! Vi utvider kontorstaben vår, og lyser ut en midlertidig stilling på 50 %. Vi lyser samtidig ut ett års svangerskapsvikariat som daglig leder. Søknadsfrist for begge stillinger: 06.04.2017. Det er fult mulig å søke på begge stillingene samtidig.

Márkomeannu er en samisk festival på Gállogieddi på norsk side av Sápmi. Festivalen har en klar samisk profil, og Márkomeannu presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi på festivalen. Programmet er variert og du finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram på festivalen. Festivalen er inne i en omstillingsprosess fra forening til ny organisasjonsform, og har en rivende utvikling de siste årene.

STABSLEDER for Márkomeannu - deltidsstilling (midlertidig)

Vi søker en person som i samarbeid med festivalprodusent skal lede festivalens helårsdrift, med gjennomføring av Márkomeannu den siste helga i juli som høydepunkt. Stillingens størrelse er 50 %, med mulighet for at stillingsprosenten kan bli økt. Tiltredelse ønskes snarest og stillingens varighet er frem til 31. desember 2017. Kontorsted er Várdobáiki samisk senter i Evenes kommune.

Kvalifikasjoner
Det er nødvendig med gode muntlige og skriftlige kommunikasjonsevner og samisk kulturkompetanse. Samisk språkkompetanse vil bli vektlagt, men det er ikke et absolutt krav. Personen som søker stillingen må være selvstendig, disiplinert, fleksibel, og beherske varierte arbeidsoppgaver. Det er en fordel om du har erfaring fra lignende type arbeid på festival- eller kulturfeltet. Ettersom festivalen er i en omstillingsprosess til ny organisasjonsform må personen i stor grad kunne utforme egne arbeidsoppgaver.  Festivalen drives i hovedsak på dugnad, og personlig egnethet til å motivere og lede frivillige og stab er derfor viktige egenskaper for stillingen.

Arbeidsoppgaver
Stillingen skal sammen med festivalprodusent, frivillig, stab og styret være med på å utvikle Márkomeannu som festival. Arbeidet vil bestå i planlegging og praktisk gjennomføring av festivalen Márkomeannu. Stabsleder skal lede festivalens stab. Staben består av 50-60 personer, som alle har ulike arbeidsansvar og oppgaver. Dine arbeidsoppgaver vil være knyttet til disse områdene. Til stillingen ligger også mediekontakt og kommunikasjon utad, samt bistå festivalprodusent med andre oppgaver.

Personlige egenskaper:

 • Selvstendig
 • Kjennskap til samisk kultur og samfunn
 • Like å jobbe med mennesker
 • Strukturert
 • Engasjert
 • Gode samarbeidsevner
 • Fleksibel

Vi tilbyr:

 • Gode muligheter for personlig og faglig utvikling
 • Trivelig arbeidsmiljø i en spennende festival
 • Varierte arbeidsoppgaver
 • Fleksibel arbeidstid
 • Mulighet for hjemmekontor
 • Lønn etter avtale.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker mer informasjon om stillingen.

Søknadsfrist: 06.04.2017


DAGLIG LEDER for Márkomeannu – 100 %, vikariat

På grunn av svangerskapspermisjon er stillingen ledig fra medio juni 2017 til august 2018.

Kvalifikasjoner
Márkomeannu Searvi søker etter en dyktig person som skal lede Márkomeannu festivalen. Vi foretrekker søkere med utdanning innen ledelse og/eller som har erfaring innen ledelse på festival- og kulturfeltet. Det er nødvendig med god forståelse for økonomi, samt gode muntlige og skriftlige kommunikasjonsevner. Samisk språkkompetanse vil bli vektlagt, men er ikke et absolutt krav. Søkeren må videre ha samisk kulturkompetanse. Personen som søker stillingen må være selvstendig, disiplinert, fleksibel, og beherske varierte arbeidsoppgaver. Ettersom festivalen er i en omstillingsprosess til ny organisasjonsform må personen i stor grad kunne utforme egne arbeidsoppgaver. Arbeid i helger og i fellesferien må påregnes. Festivalen drives i hovedsak på dugnad. Personlig egnethet og evne til å motivere og lede frivillige og stab er derfor viktige egenskaper for å lede festivalen.

Arbeidsoppgaver
Som daglig leder gjennomfører du styrets målsetninger for festivalen, og leder øvrig personale i arbeidet med å planlegge og gjennomføre Márkomeannu-festivalen og andre arrangementer i regi av Márkomeannu Searvi. Som leder er det ditt ansvar å drive prosesser og strategiarbeid i samarbeid med styret og staben. En stor del av arbeidet omhandler søknadsarbeid, budsjettstyring, regnskap, og kontroll med festivalens økonomi, med øverste ansvar for budsjettkontroll og resultat. Videreutvikling av festivalens egeninntjening er et viktig fokusområde for daglig leder, som innebærer å holde kontakt med samarbeidspartnere og sponsorer, samt nettverksarbeid og markedsføring av festivalen.

Personlige egenskaper:

 • Selvstendig
 • Like å jobbe med mennesker
 • Strukturert
 • Engasjert
 • Gode samarbeidsevner
 • Fleksibel

Vi tilbyr:

 • Gode muligheter for personlig og faglig utvikling
 • Trivelig arbeidsmiljø i en spennende festival
 • Varierte arbeidsoppgaver
 • Fleksibel arbeidstid og mulighet for hjemmekontor
 • Lønn etter avtale

Kontorsted er Várdobáiki samisk senter i Evenes kommune (fra og med oktober/november 2017 flytter Márkomeannu-kontoret sammen med hele Várdobáiki til Evenskjer i Skånland kommune).

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker mer informasjon om stillingen.

Søknadsfrist: 06.04.2017


Kontaktperson: Styreleder Eirik Larsen, tlf 970 80 217, e-post: eirik@markomeannu.no

Søknad med cv og referanser sendes til info@markomeannu.no


 

 

 

Generalforsamling 2017 - Márkomeannu Searvi

På vegne av styret i Márkomeannu Searvi innkalles det herved til generalforsamling.

TID: Lørdag 8. april 2017, klokken 17.00
STED: Várdobáiki samisk senter

Generalforsamlingen vil behandle følgende saker:

 1. Godkjenning av innkalling og dagsorden
 2. Valg av møteleder, referent, tellekorps og to medlemmer til å underskrive protokollen
 3. Regnskap 2016
 4. Budsjett 2017
 5. Årsmelding 2016
 6. Virksomhetsplan for kommende generalforsamlingsperiode
 7. Valg av styreleder og nestleder
 8. Valg av styremedlemmer og varamedlemmer
 9. Valg av valgkomité
 10. Stab 2017
 11. Omdanning til annen organisasjonsform
 12. Eventuelle andre innkommende saker - ingen saker innmeldt innen frist 18.03.17
 13. Sakers om 2/3 av årsmøtet eventuelt krever behandlet

Saksdokumenter vil gjøres tilgjengelig for medlemmer via e-post senest lørdag 25. mars 2017. Ta kontakt hvis du ikke er medlem, og ønsker saksdokumentene tilsendt.

 

På vegne av styret i Márkomeannu Searvi
Eirik Larsen, styreleder

 

 

Márkomeannu needs YOU!

Lar du deg lett engasjere og ikke redd for å ta i ett tak? Da har vi en perfekt mulighet for deg! Márkomeannu har fire sjefsfunksjoner ledige i staben vår.

I løpet av mars/april arrangeres det felles helgemøte for alle sjefsfunksjoner i Márkomeannu. Helga vil blir brukt på å planlegge årets festival, og ikke minst masse sosialt samvær. Høy hyggefaktor! Har du lyst å blir med, så har for fortsatt plass til nettopp deg.

 

MILJØSJEF

Planlegging av festivalens miljøprofil. Sørger for at miljøprofilen blir ivaretatt i alle festivalens faser, fra bestilling av t-skjorter til avfallssortering under festivalen.

 

 

 

váhkarakSJEF / REKRUTTSJEF

Ansvarlig for rekruttstaben som er de av medlemmene av staben som er under 18 år. Kontaktperson mellom staben og rekruttstaben. Sette sammen et program for rekruttstaben. Oppfølging av rekruttstaben under festivalen. Sørger for at rekruttstaben har det bra.

 

 

 

BARSJEF

Ansvarlig for drift av baren og all alkoholsalg på festivalen. Planelgging av innkjøp. Kontakt med leverandører og samarbeidspartnere.

 

 

 

 

 

BODSJEF

Ansvarlig for Márkomeann-boden. Sammen med festivalledelse planlegge innkjøp av festivaeffekter. Kontakt med leverandører.

Stab med overordnet ansvar, må være til stede i alle fasene. De ulike funksjonene i helårsstaben er aktive de deler av året når det er behov for at arbeidet gjøres. Alle sjefsfunksjoner honoreres med kr 2000,- per år.

Les mer om hvilke fordeler du får som stab, meld deg på via skjemaet eller send en e-post til info@markomeannu.no.

Ettertraktet liveband booket til Márkomeannu - Biru Baby!

Foto: Biru Baby

Foto: Biru Baby

Til Márkomeannu, fra den bitende kalde vidda i nord, kommer det revolusjonerende bandet Biru Baby med sin bisarre stil og sound. Festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen mener dette er livekonserten ingen kan gå glipp av.

- Dette er en booking vi er svært fornøyd med! Biru Baby er et relativt nytt tilskudd i den samiske artistverdenen, og de tilfører også en helt ny sjanger. De er kompromissløse i sine opptrender, og representere på mange måter en ny feministbevegelse som er å spore i Sápmi, forteller festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Gruppen blander den eldgamle samiske joiken med next level musikk fra den moderne sivilisasjon. Resultatet har blitt kalt «ufattelig, «briljant unikt" og "Babymetal på syre". Hovedmedlemmene i Biru Baby er samejentene Iki og Hánná som tidvis har med seg artister som Hell-G og KT (In Da House) i tillegg til sitt band crew på konserter.

- Biru Baby har servert noen helsprøe konserter i 2016, og har blitt en skikkelig "snakkis" i musikkmiljøet. Det er en sann glede å få presentere dem for publikum på Márkomeannu i år, sier Langstrand-Andersen.

På bransjefestivalen Trondheim Calling ble Biru Baby utnevnt til det mest eksentriske innslaget, og kåret til festivalens “vinnerne” av forskjellige musikk-magasiner og musikkjournalister. Det ligger dermed til rette for en opplevelse uten om det vanlige på den konsertscenen i Evenes.

Årets julegave; SlinCraze

Vi er stolte av å kunne presentere Sápmis egen superstjerne på Márkomeannuscenen til sommeren. SlinCraze har etablert seg som en av Sápmis desidert største rappere, med sanger som “Varjalan” og “Good life”. Dokumentarfilmen hans ”Arctic Superstar” har i år vært vist på skjermer over hele verden. Sammen med lanseringen kickstarter vi billettsalget med julepriser.  

- De yngste stabsmedlemmene våre gav oss ett ønske; book SlinCraze til neste festival. Det er med stor glede vi kan lansere han som første artist til Márkomeannu 2017! Han var sist på vår scene i 2011, og har siden den gang utviklet seg voldsomt som artist, forteller Marita Eilertsen.

SlinCraze er en samisk rapper fra Masi i Finnmark. Han er en av få rappere som bruker nordsamisk som hovedspråk, og er kjent for sine hardtslående beats og skarpe tekster. Etter sin første sceneopptreden i 2005, har han jobbet seg frem til å bli ett av de mest kjente artistnavnene i Sápmi. Han er en sterk stemme mot mobbing, og har flere sanger som handler om temaet. Den siste tiden har han sluppet soundtrack til dokumentarfilmen "Arctic Superstar", og reist rundt på hele Nordkalotten og holdt konserter.

Márkomeannu er en samisk festival som arrangeres på Gállogieddi på norsk side av Sápmi fra 27.-30. juli 2017. Festivalen presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi på festivalen. Programmet er variert og du finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram på festivalen. 

Vi feirer artistslippet med billettlansering til disse herlige juleprisene: 

Festivalpass barn kr. 100 (ord. pris. 200,-)
Festivalpass ung kr. 200 (ord. pris 400,-)
Festivalpass voksen kr. 850 (ord. pris 1100,-)

Márkomeannu er for barnefamilier, bygdefolket, hele Sápmi og for deg som vil lære mer om dine venners kultur. Du er velkommen enten du har kommager, sko eller støvler på beina. På Márkomeannu får du de beste samiske kunst- og kulturopplevelsene – og det sies at stemningen på Márkomeannu er unik!

Vi lover en heftig konsert når SlinCraze dundrer løs med sitt show.

Sápmi representing @ Rockheim

I forbindelse med Tråante 2017, feiringen av 100-årsjubileet av samenes første landsmøte i Trondheim, inviterer Rockheim, Riddu Riđđu og Márkomeannu til en festkveld med noen av Sápmi`s sterkeste stemmer.

 

Tråante 2017 skal være en storstilt markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Hvem er ikke best egnet til å smelle i gang jubileet enn 3 unge artister med brennende engasjement og mye på hjertet? 

Maxida Märak er en modig protest-joiker som blant annet har markert seg i kampen mot gruveindustrien i Sápmi. Med ærlige og politisk ladde tekster, er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite. Til Rockheim kommer hun med en ny Ep i lomma og et splitter nytt live-sett.

SlinCraze startet med musikk og rap bare 14 år gammel. Tekstene hans handler om hvordan livet som same kan være, et liv der man kan møte på både fordommer og rasisme. Budskapet til SlinCraze er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning!

Med politiske tekster og enestående vokalteknikk har den finsk-samiske rapperen Ailu Valle gjort seg bemerket. Han rapper blant annet om hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag. Med seg har Valle livebandet Trio Boogiemen.

Anne Fossen, prosjektutvikler på Rockheim sier; «Dette er en gavepakning Trondheims befolkning aldri har fått før! Hiphop av råeste merke fra Sàpmi: OG vi klarer å tilby dette gratis for folket!»

Festivalsjef for Riddu Riđđu, Karoline Trollvik sier; «Samiske Hip-hop´ere har vært i vinden en stund nå, spesielt på grunn av deres sterke tekster og uredde fremtoning. Riddu Riđđu er stolt over å ha kunnet bidra til feiringen i Trondheim. Vi har som mål å presentere bredden av samisk kunst og kultur på flere scener gjennom året. Og spesielt stas er det å kunne slå til med noen av de yngste og mest uredde artistene vi har.” 

«Dette blir en kveld Trondheim sent vil glemme! Her er det bare å få på seg finstasen og bli med på å feire 100 årsjubileum sammen med oss» sier en glad festivalprodusent for Márkomeannu, Susanne Langstrand-Andersen.

Arrangementet finner sted på Rockheim 10.februar 2017 kl.20:00

Arrangementet er støttet av Sametinget og Nordisk kulturfond.