Ettertraktet liveband booket til Márkomeannu - Biru Baby!

Foto: Biru Baby

Foto: Biru Baby

Til Márkomeannu, fra den bitende kalde vidda i nord, kommer det revolusjonerende bandet Biru Baby med sin bisarre stil og sound. Festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen mener dette er livekonserten ingen kan gå glipp av.

- Dette er en booking vi er svært fornøyd med! Biru Baby er et relativt nytt tilskudd i den samiske artistverdenen, og de tilfører også en helt ny sjanger. De er kompromissløse i sine opptrender, og representere på mange måter en ny feministbevegelse som er å spore i Sápmi, forteller festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Gruppen blander den eldgamle samiske joiken med next level musikk fra den moderne sivilisasjon. Resultatet har blitt kalt «ufattelig, «briljant unikt" og "Babymetal på syre". Hovedmedlemmene i Biru Baby er samejentene Iki og Hánná som tidvis har med seg artister som Hell-G og KT (In Da House) i tillegg til sitt band crew på konserter.

- Biru Baby har servert noen helsprøe konserter i 2016, og har blitt en skikkelig "snakkis" i musikkmiljøet. Det er en sann glede å få presentere dem for publikum på Márkomeannu i år, sier Langstrand-Andersen.

På bransjefestivalen Trondheim Calling ble Biru Baby utnevnt til det mest eksentriske innslaget, og kåret til festivalens “vinnerne” av forskjellige musikk-magasiner og musikkjournalister. Det ligger dermed til rette for en opplevelse uten om det vanlige på den konsertscenen i Evenes.

Årets julegave; SlinCraze

Vi er stolte av å kunne presentere Sápmis egen superstjerne på Márkomeannuscenen til sommeren. SlinCraze har etablert seg som en av Sápmis desidert største rappere, med sanger som “Varjalan” og “Good life”. Dokumentarfilmen hans ”Arctic Superstar” har i år vært vist på skjermer over hele verden. Sammen med lanseringen kickstarter vi billettsalget med julepriser.  

- De yngste stabsmedlemmene våre gav oss ett ønske; book SlinCraze til neste festival. Det er med stor glede vi kan lansere han som første artist til Márkomeannu 2017! Han var sist på vår scene i 2011, og har siden den gang utviklet seg voldsomt som artist, forteller Marita Eilertsen.

SlinCraze er en samisk rapper fra Masi i Finnmark. Han er en av få rappere som bruker nordsamisk som hovedspråk, og er kjent for sine hardtslående beats og skarpe tekster. Etter sin første sceneopptreden i 2005, har han jobbet seg frem til å bli ett av de mest kjente artistnavnene i Sápmi. Han er en sterk stemme mot mobbing, og har flere sanger som handler om temaet. Den siste tiden har han sluppet soundtrack til dokumentarfilmen "Arctic Superstar", og reist rundt på hele Nordkalotten og holdt konserter.

Márkomeannu er en samisk festival som arrangeres på Gállogieddi på norsk side av Sápmi fra 27.-30. juli 2017. Festivalen presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi på festivalen. Programmet er variert og du finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram på festivalen. 

Vi feirer artistslippet med billettlansering til disse herlige juleprisene: 

Festivalpass barn kr. 100 (ord. pris. 200,-)
Festivalpass ung kr. 200 (ord. pris 400,-)
Festivalpass voksen kr. 850 (ord. pris 1100,-)

Márkomeannu er for barnefamilier, bygdefolket, hele Sápmi og for deg som vil lære mer om dine venners kultur. Du er velkommen enten du har kommager, sko eller støvler på beina. På Márkomeannu får du de beste samiske kunst- og kulturopplevelsene – og det sies at stemningen på Márkomeannu er unik!

Vi lover en heftig konsert når SlinCraze dundrer løs med sitt show.

Sápmi representing @ Rockheim

I forbindelse med Tråante 2017, feiringen av 100-årsjubileet av samenes første landsmøte i Trondheim, inviterer Rockheim, Riddu Riđđu og Márkomeannu til en festkveld med noen av Sápmi`s sterkeste stemmer.

 

Tråante 2017 skal være en storstilt markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Hvem er ikke best egnet til å smelle i gang jubileet enn 3 unge artister med brennende engasjement og mye på hjertet? 

Maxida Märak er en modig protest-joiker som blant annet har markert seg i kampen mot gruveindustrien i Sápmi. Med ærlige og politisk ladde tekster, er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite. Til Rockheim kommer hun med en ny Ep i lomma og et splitter nytt live-sett.

SlinCraze startet med musikk og rap bare 14 år gammel. Tekstene hans handler om hvordan livet som same kan være, et liv der man kan møte på både fordommer og rasisme. Budskapet til SlinCraze er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning!

Med politiske tekster og enestående vokalteknikk har den finsk-samiske rapperen Ailu Valle gjort seg bemerket. Han rapper blant annet om hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag. Med seg har Valle livebandet Trio Boogiemen.

Anne Fossen, prosjektutvikler på Rockheim sier; «Dette er en gavepakning Trondheims befolkning aldri har fått før! Hiphop av råeste merke fra Sàpmi: OG vi klarer å tilby dette gratis for folket!»

Festivalsjef for Riddu Riđđu, Karoline Trollvik sier; «Samiske Hip-hop´ere har vært i vinden en stund nå, spesielt på grunn av deres sterke tekster og uredde fremtoning. Riddu Riđđu er stolt over å ha kunnet bidra til feiringen i Trondheim. Vi har som mål å presentere bredden av samisk kunst og kultur på flere scener gjennom året. Og spesielt stas er det å kunne slå til med noen av de yngste og mest uredde artistene vi har.” 

«Dette blir en kveld Trondheim sent vil glemme! Her er det bare å få på seg finstasen og bli med på å feire 100 årsjubileum sammen med oss» sier en glad festivalprodusent for Márkomeannu, Susanne Langstrand-Andersen.

Arrangementet finner sted på Rockheim 10.februar 2017 kl.20:00

Arrangementet er støttet av Sametinget og Nordisk kulturfond.

Pils & Poesi

Når du har gått opp den lange bakken og kommet på toppen av Gállogieddi, er du nesten fremme. Da er det bare å sette nesen mot barområdet og barlávvuen. For det er der det skjer. Det er der pilsen møter poesien.

Stina Inga kommer og leser utdrag fra Jag dör en kort stund, som er et langdikt der en kvinne skildrer sin livs store kjærlighet, som etter en stund blir forvandlet til en bitter skuffelse, panisk redsel og dødsangst. Med sin nye diktsamling fremstår Stina Inga som en av de mest fremfredende samiske poetene i dag.

- Vi har et spennende utvalg av forfattere på årets Pils&Poesi. Stina Inga kommer fra Kiruna i Sverige, og har i lengre perioder jobbet som lærer i Skånland. Hun tar opp et viktig tema i boken, og jeg beundrer henne for å tørre å skrive om vold i nære relasjoner, forteller festivalleder Marita Eilertsen.

Sammen med Stina Inga kommer Risten Biret Elle Eira og Johan Sandberg McGuinne. Risten Biret skal lese utdrag fra novellen Sohkarieti, som handler om en kvinne som på grunn av skammen forlater sitt barn i skogen for å dø. Novellen leker med samiske myter og tabuer.

- Risten Biret er et ungt talent fra Kautokeino. Vi gleder oss til å høre utdrag fra novellen hennes, og er spent på å se hva hun kommer til å utrette i fremtiden, sier festivallederen engasjert.

Johan Sandberg McGuinne er samisk forfatter, litteraturviter, lærer og aktivist. McGuinne er sørsamisk og gælisk, og en av initiativtakerne bak den samiske fanzinen Sápmi 2.0 – Subalter No More. Fanzinen er et kunst- og aktivistprosjekt som ønsker å hjelpe samer til å ta tilbake samisk språk, ved å avkolonisere deres kropper, sinn og tradisjonelle områder. Under Márkomeannu skal han lese et utdrag fra sitt bidrag til Giellamiella.

- Johan er en samisk multikunstner. Han skriver, joiker, starter viktige debatter - og lager i tillegg skikkelig fin duodji. Man vet aldri hva McGuinnes neste prosjekt er, men det er ingen tvil om at det er spennende. Det er dekket for en spennende helaften på Gállogieddi, forteller Eilertsen.

Pils & poesi arrangers i samarbeid med Troms fylkeskommune. 

Opplev en bortgjemt salmeskatt

På selveste åpningsdag til Márkomeannu kan du få med den en unik konsert med røtter i markasamiske salmetradisjoner. Anja Storelv, det samiske koret Várdobiegga og organist i Skånland menighet, Maria Daniel-Rash, fremfører kjente og kjære salmer, i tillegg til nye salmer som aldri har vært framført før, skrevet av den lokale forfatteren Idar Reinås.

Anja Storelv kommer fra Skånland, og bor til daglig i Råneå. I sommer kommer hun tilbake til hjemtraktene, for å synge salmer sammen med det samiske koret Várdobiegga.

- Storelv har opptrådt flere ganger på Márkomeannu, og det er utrolig kult at hun vil være med på dette prosjektet. Vi er stolt over at Anja kommer fra vårt område, og da er det på sin plass at hun får være med å tolke salmene sammen med koret, sier festivalleder for Márkomeannu Marita Kristin Eilertsen.

Avdøde forfatter Idar Reinås vokste opp på et markasamisk småbruk og utdannet seg til lærer og spesialpedagog. Han skrev en menge dikt og salmer frem til han gikk bort i 2014. I tillegg hadde han en rekke fremtredende verv i det samiske samfunnet. 

- Idar Reinås var en samisk ressursperson. Det er fint å kunne ære ham ved å arrangere urfremføring av hans salmer og tekster i Skånland kirke, forteller festivallederen.

Várdobáikis sanggruppe Várdobiegga ble etablert i oktober i 2012, og har siden den gang vært et svært aktivt kor, og en viktig språkarena i markaområdet. Várdobiegga er allerede et veletablert og erfarent kor. Koret har opptrådt på flere onsdagskafeer på Lavangseidet grendehus, og hardeltatt på flere norsk-samiske gudstjenester og julegudstjenester, både lokalt og andre steder i Sápmi. Gruppen har og bidratt på markeringer av den samiske nasjonaldagen, opptrådt på Márkomeannu, og vært på turné i Kiruna og Murmansk-regionen.

- Jeg tror at denne konserten blir noe helt utenom det vanlige. Stemmene til Anja og Várdobiegga, ordene til Idar og akkompagnementet til Maria, kommer sammen til å skape en særegen stemning i kirkerommet. Dette blir en opplevelse man ikke kan gå glipp av, avslutter Eilertsen engasjert.

Konserten holdes torsdag kl. 11.30 i Skånland kirke, og arrangeres i samarbeid med Skånland menighet.

Tyder drømmer på festival

På Márkomeannu tas det tak i en del av den samiske kulturarven som ikke diskuteres veldig ofte i det offentlige, nemlig tyding av drømmer. I samarbeid med Várdobáiki samisk senter inviterer festivalen til en samtale med blant andre «drømmere».

Foto: Sergey Gavrilov

Foto: Sergey Gavrilov

- Drømmer er en viktig del av samisk kulturarv, men i 2016 er det ikke alle som vet hva man skal tolke ut av det når man for eksempel drømmer om bryllup, begravelse, penger, lus eller mat. Da er vi heldige som enda har mange blant oss som tolker sine drømmer, og som kan vise oss i riktig retning, forteller festivalleder for Márkomeannu, Marita Kristin Eilertsen.

Eilertsen trekker spesielt frem hvordan drømmer kan komme med varsler. 

– I vår samiske bygd er det mange fortellinger og historier om hvordan drømmer har bragt varsler som har kunnet hjelpe folk på forskjellige måter, forteller Eilertsen.

Hun kommer med et dagsaktuelt eksempel:

– Vi har et stabsmedlem som hvert forteller at han får et mareritt ca. en måned før festivalen om at ingenting er klart til festivalstart. Da vet han at det er på tide å skjerpe innsatsen for at alt skal komme på plass, så man kan kanskje si at drømmene dermed hjelper Márkomeannu å bli arrangert.

Museumsleder på Várdobáiki samisk senter, Marit Myrvoll, vil lede samtalen som finner sted kl. 16.00 på Márkomeannu fredag 29. juli.

Boklansering også i år!

Det er ikke alle bygder som kan skilte med sitt helt eget forlag, spesielt ikke et eget samisk forlag. Skániid Girjie har gjennom 17 år beriket oss med samisk litteratur, og vi er stolte av å få være med på å presentere forlagets nye bøker også i år.

Foto: Trym Ivar Bergsmo

Foto: Trym Ivar Bergsmo

Følgende bøker lanseres i år:

Magne Einejord: Áiggit iežahuvvet(lydbok)
Beate Heide: Det knuste hjertet - en billedbok for barn og voksne(barnebok)

Det markesamiske miljøet etter krigen

Magne Einejord beskriver i romanen et markesamisk miljø i en sterk brytningstid der fornorsking var den rette vei til et akseptert liv. Jeg-personen er ungdom i de første tiår etter krigen. Gjennom ham, fra ungdom til voksen alder, møter vi fornorsking slik den artet seg i markebygdene. Vi møter mange varianter av veien til fornorsking, og veien mot fornorsking.

Einejord beskriver et miljø mange vil nikke gjenkjennende til. Skolene, kommuneadministrasjonen, offentlige kontor, politikere, utredere, hele maktapparatet står på den ene sida, ser kun den norske delen av befolkninga og det norske systemet som viktig. Jeg-personen vokser til en videreutvikling av den erkjennelse han har med seg fra sin heim. Einejord er selv vokst opp i en slik brytningstid. Han kjenner de kulturelle, språklige og politiske brytningene.

Kan man leve med et knust hjerte?

Det er spørsmålet fem år gammel Lisa stiller fostermoren Petra da hun blir flyttet i fosterhjem fordi foreldrene hennes ikke kan ta seg av henne. Fostermoren mener nei, og gjør sitt til at Lisas hjerte skal bli helt igjen. Dette er tema for billedboka «Det knuste hjertet» fra Skaniid Girije som skal presenteres på Mark0meannu i år.

Boka tar opp temaet fosterhjemsplassering, som er et vanskelig tema i Norge, fordi det er forbundet med både skam, skyld og ansvar å både være fosterbarn, og biologisk foreldre som er fratatt omsorgen for barn. Boka har barnets perspektiv og forteller om hvilke utfordringer det er for barn å forstå både egne følelser og reaksjoner, og hvilken forståelse som må ligge hos fosterforeldre for å bygge tillitt gjennom omsorg. Boka ender godt for Lisa, der vi følger henne gjennom jakten på hjertebiter som skal lege det knuste hjertet.

Dette er den 58. og 59. boken som Skaniid Girjie publiserer. De er et godt eksempel på at det finnes lokale krefter i regionen som sammen kan lage gode produkter med forfatterne. Forfatterne og forlaget vil være til stede under presentasjonen av bøkene. Det får man en fyldigere presentasjon, og høre utdrag fra begge bøkene.

Satser på miljøet

Gjenbruk av gamle materialer, kildesortering og lokal mat blir viktige ingredienser når den samiske festivalen Márkomeannu inviterer til spetakkel i marka om knappe to uker. Miljøsatsing har nemlig blitt et viktig grunntanke for hele festivalen.

Miljøsjefene Ane Margrethe Ugelvik og Magnus Storvoll Strømseth, som begge er engasjerte i organisasjonen Natur og ungdom, har i år jobbet nært med alle stabsområdene om å få en mest mulig miljøvennlig festival.

-Utgangspunktet har vært at man skal tenke miljø i all ledd når man arrangerer festival. I 2015 var første året Márkomeannu hadde egne miljøsjefer på festivalen, og i år har miljøsjefene våre blitt varm i trøya, smiler festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

I år vil publikum få tilbud om en egen sorteringsstasjon på festivalcampen, og de vil kunne benytte seg av helt nye utedo – såklart bygget med resirkulert materiale.

-Vi har vært så heldig å få gjenbruksmaterialer fra gamle fjøs og hus i området fra gavmilde naboer, og dette materialet skal blant annet brukes til å bygge nye utedo, forteller Eilertsen.

Også i matserveringen på festivalen, Boaššu, har miljøtanken vært sentral. Menyen, som er satt sammen i samarbeid med stjernekokken Martin Jönnsson, vil bli servert på miljøvennlig engangsservice. Lokale råvarer og samiske matretter, servert på palmeblader.

- Nytt fra i år vil være at alle middager spises på formpressede palmeblader, og med miljøvennlig engangsbestikk. De er helt uten miljøgifter og er 100 prosent nedbrytbare. Vi har via den første bedriften til å tilby svanemerkene engangsservice i Norge, Greenway Norge, fått hjelp til å finne gode løsninger for vår festival. De tar nedfalne palmeblader fra en nøttepalme som vokser i India, skyller bladene, og presser dem så til riktig form ved hjelp av høy temperatur. Nå kan både fatene, maten og bestikket kastes i matsøpla, sier festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

Márkomeannu arrangeres på Gállogieddi i Evenes kommune, 28.-31. Juli.