Frisk start for Márkomeannu i 2016

Festivalen Márkomeannu tar springfart inn i 2016, og i romjula ble det valgt et helt nytt styre for festivalen. Med Eirik Larsen som ny styreleder, ønsker festivalen å ta steget over til aksjeselskap. 

Eirik Larsen, som er født og oppvokst i bygda Kjønna i Skånland, forteller at han alltid har hatt et spesielt forhold til festivalen i hjembygda hans.

– Jeg har både vært frivillig og festivalgjenger på Márkomeannu siden starten i 1999, og jeg ser fram til min nye rolle som styreleder. Min jobb skal først og fremst være å løfte Márkomeannu inn i en ny periode, forteller Larsen, som er utdannet jurist og ansatt ved Same- og minoritetspolitisk avdeling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Den nyvalgte styrelederen sikter til omorganiseringsprosessen Márkomeannu Searvi, foreningen som eier festivalen, startet på i 2015. En omorganisering som skal ta festivalen fra frivillig forening til aksjeselskap, og blant annet være med på å profesjonalisere og utvikle festivalen.

– Som organisasjon er det flere endringer som er på gang, men publikum vil fortsatt møte Márkomeannu slik vi kjenner den i dag. Det skal fortsatt handle om den unike kulturopplevelsen du kun får oppleve på Márkomeannu, forsikrer den nyvalgte styrelederen.

Sammen med festivalleder Marita Eilertsen, skal Larsen sørge for at publikum får møte Márkomeannu i mange år fremover.

Márkomeannu er en samisk musikk- og kulturfestival som arrangeres på grensen mellom Evenes og Skånland hvert år. Festivalen presenterer hvert år samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele det samiske området. Programmet spenner seg over musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, samisk marked, og et helt eget barne- og ungdomsprogram på festivalen.

Márkomeannu betyr spetakkel i marka eller adferd i marka.

Slik ser det nye styret ut i sin helhet:

Styreleder: Eirik Larsen
Nestleder: Camilla Brattland (tidligere leder for Riddu Riđđu-festivalen i Kåfjord)
Lars Theodor Kintel (ung, samisk gründer fra Tysfjord)
Ellen Berit Dalbakk (tidligere produsent i Márkomeannu)
Beatrice Fløystad (mangeårig stabsmedlem og tidligere festivalleder i Márkomeannu)
1. varamedlem: Ane Margrethe Ugelvik
2. varamedlem: John Andreas Myrnes Balto