Samisk historievandring på Hinnøya

Márkomeannu beveger seg for første gang inn i Harstad kommune, og inviterer til en vandring i samisk historie på Norges største øy.

Årets historievandring skjer med en spektakulær utsikt over Tjeldsundet. Turen går til Hinnøya, og områder over Tjeldsundbrua og Leikvika. I dette området finnes det hele åtte samiske bosetninger fra begynnelsen av 1700-tallet til et stykke ut på 1800-tallet.

Lett terreng

Vandringen passer for de aller fleste, det er sakte tempo og middels terreng. Den starter med plassen Nordhøgåsen, går deretter til Sørhøgåsen. På midten av 1700-tallet fikk Sørhøgåsen besøk av finnemisjonærern Burchard, og vi kan spore slekten som hadde stedet som sin hjemplass.

Foto: Márkomeannu / Trym I. Bergsmo

Foto: Márkomeannu / Trym I. Bergsmo

Ta med matpakke

Turen fortsetter opp Langdalen, og med en gammel samisk bosetting på Gamtoften blir detkaffepause. Turen avsluttes med en avstikker til Gurigamman, en boplass med tre samiske tufter. Márkomeannus produsent, Susanne Amalie Langstrand-Andersen, oppfordrer deltakerne til å ta med seg matpakke og termos.

- Historievandringen er en fin start på festivalhelga, og er rett og slett veldig koselig. Ta med termos og matpakke, og bli bedre kjent med den samiske historien på Hinnøya!

Buss fra festivalplassen

For første gang kan festivalen også tilby egen buss til og fra historievandringen. Alle med festivalpass kan benytte seg av bussen gratis. Dersom du ønsker å kjøre egen bil, kan du avtale med festivalledelsen for parkering. Vandringen finner sted fredags formiddag 29. juli, og ledes av Kjell Erland Pedersen. Historievandringen er gratis, og språket på vandringen er norsk.

Dato: Fredag 29. juli 2016

Kl 10.30 - Buss til historievandringen fra festivalplassen, påstigning ved billettsalget.

Kl 11.00 - Historievandring ved Leikvikfjellet