Tyder drømmer på festival

På Márkomeannu tas det tak i en del av den samiske kulturarven som ikke diskuteres veldig ofte i det offentlige, nemlig tyding av drømmer. I samarbeid med Várdobáiki samisk senter inviterer festivalen til en samtale med blant andre «drømmere».

Foto: Sergey Gavrilov

Foto: Sergey Gavrilov

- Drømmer er en viktig del av samisk kulturarv, men i 2016 er det ikke alle som vet hva man skal tolke ut av det når man for eksempel drømmer om bryllup, begravelse, penger, lus eller mat. Da er vi heldige som enda har mange blant oss som tolker sine drømmer, og som kan vise oss i riktig retning, forteller festivalleder for Márkomeannu, Marita Kristin Eilertsen.

Eilertsen trekker spesielt frem hvordan drømmer kan komme med varsler. 

– I vår samiske bygd er det mange fortellinger og historier om hvordan drømmer har bragt varsler som har kunnet hjelpe folk på forskjellige måter, forteller Eilertsen.

Hun kommer med et dagsaktuelt eksempel:

– Vi har et stabsmedlem som hvert forteller at han får et mareritt ca. en måned før festivalen om at ingenting er klart til festivalstart. Da vet han at det er på tide å skjerpe innsatsen for at alt skal komme på plass, så man kan kanskje si at drømmene dermed hjelper Márkomeannu å bli arrangert.

Museumsleder på Várdobáiki samisk senter, Marit Myrvoll, vil lede samtalen som finner sted kl. 16.00 på Márkomeannu fredag 29. juli.