Opplev en bortgjemt salmeskatt

På selveste åpningsdag til Márkomeannu kan du få med den en unik konsert med røtter i markasamiske salmetradisjoner. Anja Storelv, det samiske koret Várdobiegga og organist i Skånland menighet, Maria Daniel-Rash, fremfører kjente og kjære salmer, i tillegg til nye salmer som aldri har vært framført før, skrevet av den lokale forfatteren Idar Reinås.

Anja Storelv kommer fra Skånland, og bor til daglig i Råneå. I sommer kommer hun tilbake til hjemtraktene, for å synge salmer sammen med det samiske koret Várdobiegga.

- Storelv har opptrådt flere ganger på Márkomeannu, og det er utrolig kult at hun vil være med på dette prosjektet. Vi er stolt over at Anja kommer fra vårt område, og da er det på sin plass at hun får være med å tolke salmene sammen med koret, sier festivalleder for Márkomeannu Marita Kristin Eilertsen.

Avdøde forfatter Idar Reinås vokste opp på et markasamisk småbruk og utdannet seg til lærer og spesialpedagog. Han skrev en menge dikt og salmer frem til han gikk bort i 2014. I tillegg hadde han en rekke fremtredende verv i det samiske samfunnet. 

- Idar Reinås var en samisk ressursperson. Det er fint å kunne ære ham ved å arrangere urfremføring av hans salmer og tekster i Skånland kirke, forteller festivallederen.

Várdobáikis sanggruppe Várdobiegga ble etablert i oktober i 2012, og har siden den gang vært et svært aktivt kor, og en viktig språkarena i markaområdet. Várdobiegga er allerede et veletablert og erfarent kor. Koret har opptrådt på flere onsdagskafeer på Lavangseidet grendehus, og hardeltatt på flere norsk-samiske gudstjenester og julegudstjenester, både lokalt og andre steder i Sápmi. Gruppen har og bidratt på markeringer av den samiske nasjonaldagen, opptrådt på Márkomeannu, og vært på turné i Kiruna og Murmansk-regionen.

- Jeg tror at denne konserten blir noe helt utenom det vanlige. Stemmene til Anja og Várdobiegga, ordene til Idar og akkompagnementet til Maria, kommer sammen til å skape en særegen stemning i kirkerommet. Dette blir en opplevelse man ikke kan gå glipp av, avslutter Eilertsen engasjert.

Konserten holdes torsdag kl. 11.30 i Skånland kirke, og arrangeres i samarbeid med Skånland menighet.