Pils & Poesi

Når du har gått opp den lange bakken og kommet på toppen av Gállogieddi, er du nesten fremme. Da er det bare å sette nesen mot barområdet og barlávvuen. For det er der det skjer. Det er der pilsen møter poesien.

Stina Inga kommer og leser utdrag fra Jag dör en kort stund, som er et langdikt der en kvinne skildrer sin livs store kjærlighet, som etter en stund blir forvandlet til en bitter skuffelse, panisk redsel og dødsangst. Med sin nye diktsamling fremstår Stina Inga som en av de mest fremfredende samiske poetene i dag.

- Vi har et spennende utvalg av forfattere på årets Pils&Poesi. Stina Inga kommer fra Kiruna i Sverige, og har i lengre perioder jobbet som lærer i Skånland. Hun tar opp et viktig tema i boken, og jeg beundrer henne for å tørre å skrive om vold i nære relasjoner, forteller festivalleder Marita Eilertsen.

Sammen med Stina Inga kommer Risten Biret Elle Eira og Johan Sandberg McGuinne. Risten Biret skal lese utdrag fra novellen Sohkarieti, som handler om en kvinne som på grunn av skammen forlater sitt barn i skogen for å dø. Novellen leker med samiske myter og tabuer.

- Risten Biret er et ungt talent fra Kautokeino. Vi gleder oss til å høre utdrag fra novellen hennes, og er spent på å se hva hun kommer til å utrette i fremtiden, sier festivallederen engasjert.

Johan Sandberg McGuinne er samisk forfatter, litteraturviter, lærer og aktivist. McGuinne er sørsamisk og gælisk, og en av initiativtakerne bak den samiske fanzinen Sápmi 2.0 – Subalter No More. Fanzinen er et kunst- og aktivistprosjekt som ønsker å hjelpe samer til å ta tilbake samisk språk, ved å avkolonisere deres kropper, sinn og tradisjonelle områder. Under Márkomeannu skal han lese et utdrag fra sitt bidrag til Giellamiella.

- Johan er en samisk multikunstner. Han skriver, joiker, starter viktige debatter - og lager i tillegg skikkelig fin duodji. Man vet aldri hva McGuinnes neste prosjekt er, men det er ingen tvil om at det er spennende. Det er dekket for en spennende helaften på Gállogieddi, forteller Eilertsen.

Pils & poesi arrangers i samarbeid med Troms fylkeskommune.