Ønsker joikerevolusjon

Foto: Jonne Sikku

Det heter seg at hvem som helst kan ta en joik, og at hva som helst kan joikes. Men det er ikke like naturlig for alle å joike; det ønsker festivalen Márkomeannu å være med på å endre.

Terrengsykkelen har sin egen joik, fjellreven har sin egen joik, ja, til og med Kulturrådet kan skilte med en joik. Men dessverre, i likhet med det samiske språket, har også joiken vært utsatt for iherdig fornorsking og undertrykkelse fra kirke og stat. I flere områder er joiken helt utdødd, det ønsker Márkomeannu en endring på.

Fokus på joik
Årets Márkomeannuprogram er proppfullt av joikende godbiter. En egen joiketrubadur for barn, populærvitenskapelig forelesning om joik, joikende konferansierer og drop-in kurs i joik er bare noe av det som skal lokke joiken frem blant festivalpublikumet. Festivalprodusent, Susanne Langstrand-Andersen, sier Márkomeannu vil være med på å ta joiken tilbake i Sør-Troms og Ofoten.

- I år skal joiken runge ekstra høyt over Márkomeannu, smiler en festivalklar produsent.

Ufortjent dårlig rykte
Akkurat som det samiske språket, har også joiken geografiske dialekter og særegenheter. I Sør-Troms og Ofoten har joiken så og si forsvunnet, og mye av den lokale joikedialekten er tapt.

- Vi hører nesten kun fortellinger om denne delen av kulturarven vår. Márkomeannu er en av de få arenaene i Ofoten og Sør-Troms hvor joiken faktisk høres, og joik er en naturlig del av vårt musikkprogram. Men vi vil at joik skal høres fra flere plasser enn fra scenen vår, sier Langstrand-Andersen. Hun mener joiken har fått et ufortjent dårlig rykte på seg.

- Det er ikke så mange som er vokst opp med joik her i vårt område, og det synes jeg er så synd. Joik har fått et ufortjent dårlig rykte på seg, det er ofte forbundet med noe gammeldags og skammelig. Men joiken er jo faktisk veldig moderne, slår festivalprodusenten fast, og sikter til at en mengde av unge, samiske artister har gjestet både norske festivaler og scener hittil i sommer.

Åpner med en joik
Márkomeannu går av stabelen 28.-31. juli på Gállogieddi i Evenes, og festivalåpningen skjer selvfølgelig med en joik.

- Vi åpner festivalen høytidelig torsdag 28. juli med fotoutstilling av Ivar Murberg, og så klart en joik, avslutter Susanne Langstrand-Andersen.

Joikeprogrammet arrangeres i samarbeid med Sametinget og Norsk Kulturråd.