Nostalgi og dansbar pop til Márkomeannu

Márkomeannu har gjort det til sitt varemerke å presentere både fremadstormende og etablerte samiske artister fra sin scene. Årets sceneprogram blir ikke et unntak. Både velkjente Tanabreddens ungdom og rykende ferske ISÁK er nå bekreftet til Márkomeannu 2017.

- Márkomeannu har en lang tradisjon med å gi plass til både ferske og etablerte samiske artister, og det er en stor ære å få lov til presentere både Tanabreddens ungdom og ISÁK, smiler festivalprodusent i Márkomeannu, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Tanabreddens ungdom er kanskje ikke å regne som ungdom lenger, men bandet klarer fortsatt å skape bred entusiasme med musikken sin. Når bandet nå møtes igjen på Márkomeannus scene, ligger det an til en konsert full av gamle minner. Både Hartvik Hansen og Tore Aslaksen er med fra den originale besetningen, og Anne Lise Varsi vikarierer som kvinnelig frontvokalist.

- Bandet så dagens lys allerede på 70-tallet, og var ett av de første samiske bandene som oppnådde nasjonal popularitet i Norge. Flere av låtene deres ble slagere på Norsktoppen, og det er nok mange som husker både Deanu Májjá og Boares Mui'to, forteller Langstrand-Andersen.

Den samiske festivalen bekrefter samtidig det helt ferske samiske bandet ISÁK. Bandet er hjertebarnet til 19 år gamle Ella Marie Hætta Isaksen, og seiler opp til å bli årets musikalske snakkis i nord. Bandet slapp sin første singel denne uka, "Čurves munnje" (Rop til meg), og de er allerede booket til Miniøya i Oslo denne sommeren. ISÁK blander joik, pop og urbane synther, og beveger seg lekent mellom både samisk og engelsk.

- Vi er ekstra stolte av å kunne presentere nykommeren ISÁK for Márkomeannu-publikumet i år. Ella Marie Hætta Isaksen, som er frontperson i bandet, var nemlig én av fem heldige ungdommer som ble valgt ut til å delta på Márkomeannus helt egne talentprosjekt for samisk ungdom i 2016,  "Nuoraid Sessions". Jeg tror dette kommer til å nå langt utover Sápmi og Nord-Norge, avslutter Langstrand-Andersen.

I tillegg til Tanabreddens ungdom og ISÁK er følgende band allerede lansert til årets musikkprogram: Biru Baby, SlinCraze og Kalle Urheim.