Høydepunkter på rekke og rad

Márkomeannu 2017 står for døren og programmet er klart. Den siste helga i juli kan alle som gjester den samiske festivalen få med seg tre dager fullspekket av konserter, spennende kulturopplevelser og en samtale utenom det vanlige med komiker Trine Lise Olsen.

Når Márkomeannu arrangeres for 18. gang, inviteres publikum til å hive seg ut i et mangfold av kunst- og kulturopplevelser; bestillingsverk, historievandring, et helt eget program for barn og unge, en skog full av overraskelser og mye mer. Festivalen slipper også endelig et siste tilskudd på konsertprogrammet er ingen ringere enn hip-hop sensasjonen fra svensk side, Maxida Märak. Tanabreddens ungdom, Biru Baby, SlinCraze, ISÁK og Kalle Urheim er allerede lanserte.

- Hvis jeg skal trekke frem noen av mine egne høydepunkter på programmet så vil det være årets bestillingsverk márkomeannu#EANAN, samtalen med Trine Lise Olsen, Studio Válga med NRK Sápmis Ronald Pulk og konserten med legendariske Tanabreddens ungdom, sier en svært opprømt festivalprodusent, Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Tråante 2017 – samisk 100 års jubilieum
Det er også duket for feiring på årets Márkomeannu. I år er det nemlig 100 år siden det som regnes som det første all-samiske møtet ble arrangert 6.-9. februar 1917 i Trondheim, eller Tråante som byen heter på sørsamisk.

Dette var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som ett folk. Det er nettopp dette historiske møtet som er bakgrunnen til at Sámi álbmotbeaivi (Samefolkets dag), feires nettopp på 6. februar hvert år, i Norge, Sverige, Finland og Russland.

- Vi skal så klart markere jubileet på vårt eget vis. Bestillingsverket márkomeannu#EANAN kommer til å være noe ingen har sett maken til, og er vår markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Men programmet ellers preges også av markeringen av Tråante 2017, sier Langstrand-Andersen

For alle
Festivalprodusent Susanne Amalie Langstrand-Andersen er overbevist om at årets program har noe for alle og enhver, og ønsker å se hele regionen på årets festival.

Márkomeannu er en samisk festival, med en stolt tradisjon med å tilby kultur fra hele Sápmi, og med bredt mangfold. Jeg vet at alle vil kunne kose seg på festivalen vår og finne noe på programmet som passer for dem. Hvis ikke, så burde de komme kun for den gode stemmingen og den smakfulle festivalmenyen vår, avslutter festivalprodusenten.