Tråante 2017 – samisk 100 års jubileum

100 år med kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold – det setter rammen når Márkomeannu samiske festival arrangeres i Evenes kommune, den siste helgen i juli.

2017 markerer 100 års jubileum for det som regnes som det første all-samiske møtet ble arrangert 6.-9. februar 1917 i Trondheim, eller Tråante som byen heter på sørsamisk. Selv om hovedmarkeringen i Trondheim er over, så fortsetter feiringen året ut i hele det samiske området. Nytilsatt festivalprodusent i Márkomeannu, Anne Henriette Hætta Reinås, inviterer nå alle til en tredagers markering av Tråante 2017 på årets Márkomeannu.

Foto: Klaus Henriksen

Foto: Klaus Henriksen

- Márkomeannu er på mange måter en feiring av samisk felleskap hvert eneste år, men i år feirer vi Tråante på vår egen måte, forteller Hætta Reinås.

Det historiske møtet i Trondheim i 1917 var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som ett folk. Det er nettopp dette møtet som er bakgrunnen til at Sámi álbmotbeaivi (Samefolkets dag), feires nettopp på 6. februar hvert år, i Norge, Sverige, Finland og Russland.

-For oss er det viktig å vise det kunstneriske og kulturelle mangfoldet i Sápmi, og vi skal så klart markere jubileet på vårt eget vis. Vi har flere programposter som er laget med Tråante 2017 i tankene, både for barn, unge og voksne, sier Hætta Reinås.

márkomeannu#EANAN

Årets bestillingsverk på Márkomeannu samler 5 samiske kunstnere for å skape samisk samtidskunst i marka. Bestillingsverk utfordrer Joar Nango, Unn Kristin Laberg, Anders Sunna, Matti Aikio og Katarina Pirak Sikku til å skape kunst i naturen rundt festivalen.

Foto & Fortellinger

Bildeutstillingen "Foto & Fortellinger" viser gamle bilder fra tiden mellom 1910 og 1925, og forteller historien om samisk liv og kultur i Sør-Troms og Nordre-Nordland. Utstillingen er hovedmarkeringen av Tråante 2017 til Várdobáiki samiske senter, og åpnes for første gang på Márkomeannu.

Hva har du gjort for å gjøre Elsa Laula stolt i dag?

Komikeren Trine Lise Olsen er hovedpersonen i samtalen "Hva har gjort for å gjøre Elsa Laula stolt i dag?", som tar sikte på å speide fremover i tid, men også ta opp utfordringer vi har i dag – på en litt annerledes måte. Samtalen ledes av den unge sørsamen Johan Martin Steinfjell.

Trine Lise Olsen

Trine Lise Olsen

Vuolla & Vuoigatvuođat

"Pils og Poesi" blir til "Vuolla & Vuoigatvuođat" (Øl og rettigheter) i år, og vi får høre Gerd Mikalsen fra Nord- Troms lese fra Farsmålet, aktivisten, kunstnere og forfatter Maret Anne Sara, og en ung lokal forfatterspire, Ánná Káisá Partapuoli.

Várdobáiki-seminaret: "Ingen fortalte nokka"

På årets Várdobáiki-seminar får vi et innblikk i det som har vært lukkede rom, med kun adgang for kvinner. Hvem fikk man hjelp av under en fødsel? Og hva gjorde man når det ikke eksisterte menskopp eller engangsbind?

Lag din egen superhelt (barneprogram)
Barna skal så klart også få ta del i feiring, og i år får de lage sin helt egne superhelt. Kanskje den kjente foregangskvinnen Elsa Laula gjenoppstår? Eller kanskje helt nye helter lages.